αρχαια μεσσηνη
αρχαια μεσσηνη αρχαια μεσσηνη αρχαια μεσσηνη αρχαια μεσσηνη
αρχαια μεσσηνη
αρχαια μεσσηνη
 
Εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης
(μέσω κινητού)
ancient messene
ancient messene
ancient messene
 
Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη Αρχαία Μεσσήνη
αρχαια μεσσηνη

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Ε.Μ.Α.Σ.)
Η ίδρυση σωματείου με την επωνυμία "Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών" και έδρα το Μαυρομμάτι ξεκίνησε ως ιδέα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη, ο οποίος με τις νομικές του γνώσεις ανέλαβε και τη σύνταξη των σχετικών άρθρων του Καταστατικού. Την ιδέα υιοθέτησαν αμέσως και υπέγραψαν το Καταστατικό ως ιδρυτικά μέλη οι: Φώτης Κωστόπουλος, Γιάννης Κωστόπουλος, Άννυ Κωστοπούλου, Γιάννης Αποστολάκης, Βίκυ Καρέλια, Γιώργος Κουτσούλης, Θεόδωρος Μπρεδήμας, Δημήτρης Σταματόπουλος, Καλίμαχος Αντωνάκος, Γιάννης Ταβουλαρέας(+), Νίκος Σταματέλος, Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, Κώστας Βαρουξής, Θεανώ Αδαμοπούλου, Παναγιώτης Δημόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σαρρής, Ιωάννης Πανταζόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας (+), Παναγιώτης Φουρναράκης, Νικόλαος Τζηκούλης, Ευάγγελος Νικολούδης και Βίλμα Αποστολάκη.

Η σύσταση του σωματείου και το Καταστατικό εγκρίθηκαν στις 2 Νοεμβρίου 1994 με την αρ. 70/1994 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας.. Στόχοι της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 1ο του Καταστατικού είναι: 1. Η υποβοήθηση του έργου των ανασκαφών της αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Μεσσήνη. 2. Η προώθηση της αναστήλωσης των μνημείων της αρχαίας πόλης και του τείχους που την περιβάλλει. 3. Η συνδρομή στην ανάδειξη του μείζονος αρχαιολογικού χώρου. 4. Η μέριμνα για την αναστήλωση και αξιοποίηση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την αρχαία πόλη, όπως του Ανδρομονάστηρου, της Σαμαρίνας και της παλαιάς μονής Βουλκάνου. 5. Η υποβοήθηση της σχετικής με την αρχαία Μεσσήνη ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας. 6. Η εκπαίδευση ειδικών αναστηλωτών και ειδικευμένου προσωπικού για τις ανασκαφές, τις αναστηλώσεις και τη συντήρηση των αρχαίων. Μέσα για την πραγμάτωση των σκοπών της Εταιρείας είναι, εκτός από την εξεύρεση των χρηματικών πόρων, η επιστημονική ή άλλη προσωπική συνδρομή των μελών, η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΩΝ-Β' ΚΑΙ Γ' Κ.Π.Σ.
Κατά τη διάρκεια των ετών 1993-1997 πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και μερικής αναστήλωσης του τετράγωνου Πύργου αρ. 17, ο οποίος βρίσκεται στα ΒΑ της Αρκαδικής Πύλης. Το έργο εντάχθηκε στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου (Τρίπολις) από όπου και χρηματοδοτήθηκε. Οι εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης του Πύργου περιελάμβαναν αγορές αγροτεμαχίων, διαμορφώσεις του γύρω χώρου, βελτίωση και τροποποίηση του κύριου οδικού άξονα και δημιουργία προσβάσεων με όχημα προς τον Πύργο. Περιελάμβαναν επίσης την ανασκαφική έρευνα σημαντικών ταφικών μνημείων που ήλθαν στο φως κατά τις εργασίες διαμόρφωσης έξω από την Αρκαδική Πύλη. Όλες αυτές οι εργασίες και μέρος των αναστηλωτικών χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου. Στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος αναστηλώθηκε το Πρόπυλο Β στα ανατολικά του Ασκληπιείου, καθώς και το Εκκλησιαστήριο, κατασκευάστηκε μεταλλικό στέγαστρο στο Αρτεμίσιο Κ της δυτικής πτέρυγας του Ασκληπιείου και προχώρησαν σημαντικά οι εργασίες αποστράγγισης του χώρου. Από το 2002 το πρόγραμμα αναστηλώσεων και της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου εντάχθηκε στο 3ο ΚΠΣ με διάρκεια 5-6 χρόνια. Χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 25% με συγχρηματοδότηση κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίζεται από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Το αναστηλωτικό έργο συνεχίζεται επίσης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιχειρησιακό έργο ΕΣΠΑ) μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 

 
 
ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ
 

 

elektronik sigara